Wybór materiału tapicerskiego – na co zwrócić uwagę
24 sierpnia 2017Wielu restauratorów urządzając nowy lokal stara się, aby meble jak najlepiej oddawały klimat wnętrza, a przy tym były także funkcjonalne i wykonane z wysokiej jakości materiałów. Często wybór pada na krzesła tapicerowane ze względu na komfort i wygodę. Warto jednak zwrócić przy tym uwagę na materiał tapicerski.
Zazwyczaj kierujemy się wyglądem krzesła oraz ceną, a to duży błąd. Oczywiście, istotne jest aby krzesło pasowało do stylistyki wnętrza i jego cena była przystępna, ale nie jest to najważniejsze. W restauracji krzesła są o wiele bardziej eksploatowane niż w domu.
Z tego powodu materiał tapicerski powinien być przede wszystkim wytrzymały i odporny na ścieranie i zużywanie się. Jeśli o tym zapomnisz, może okazać się, że po kilku miesiącach użytkowania krzesła w restauracji, obicie będzie do wymiany. Ponadto należy pamiętać, że w restauracji krzesła często ulegają zabrudzeniom i plamom.
Z tego powodu warto wybierać tkaniny i materiały, które słabo wchłaniają plamy. Dobrym rozwiązaniem może być zakup krzeseł z obiciami skórzanymi – co prawda łatwo je przeciąć, ale można je łatwo wyczyścić. Jeśli nie chcemy krzeseł ze skóry, warto wybierać tkaniny w ciemniejszych kolorach.
Białe krzesła być może są piękne i dodadzą wnętrzu klasy, ale każda najmniejsza plamka będzie widoczna i może być problem z jej usunięciem. Warto także zorientować się u producenta, jaki zaleca sposób czyszczenia każdego z materiałów. Może to ułatwić podjęcie decyzji.