
Łyżka miodu na wzmocnienie
14 września 2017W okresie jesienno-zimowym ludzki organizm jest o wiele bardziej narażony na spadek odporności. By zachować pełnię sił i zdrowia warto trochę się wzmocnić. Jak jednak to zrobić? Jednym z doskonałych sposobów może okazać się dobroczynny miód.
Po jaki miód najlepiej jednak sięgnąć w chłodne dni? Miód doskonały na wzmocnienie odporności to bez wątpienia taki, który posiada właściwości antybiotyczne. Wśród nich znajdują się więc miody spadziowe, z pierzgą czy propolisem. Miód jest produktem naturalnym, który nie tylko wspaniale smakuje, lecz również wzmacnia i chroni przed bakteriami i wirusami.
Z tego powodu nie powinno go zabraknąć w diecie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdyż to właśnie wtedy ludzki organizm jest najbardziej narażony na wszelkie infekcje. Warto pamiętać, by wprowadzać miód do swojej diety. Można go spożywać z chlebem, dodawać do herbaty zamiast cukru, czy po prostu jeść go łyżeczką.
Dorośli powinni przyjmować dziennie dwie łyżki stołowe miodu, zaś dzieciom wystarczy jedna łyżka tej złocistej substancji.