Kuchenka – gazowa czy płyta indukcyjna?

Kuchenka – gazowa czy płyta indukcyjna?

6 grudnia 2017 Wyłącz przez Radek

Wiele osób zastanawia się, co wybrać: czy kuchenka gazowa jest lepsza od płyty indukcyjnej? Co łatwiej utrzymać w czystości i na co zwrócić uwagę podczas wybierania kuchenki? Czy kuchenki gazowe wciąż są niebezpieczne i czy płyta indukcyjna to inwestycja, która się nam zwróci?

Płyta indukcyjna

Jeżeli chodzi o płyty indukcyjne, to będzie to idealny zakup dla ludzi, którzy żyją intensywnie, mają małe dzieci lub brakuje im czasu na codzienne porządki. Płyta indukcyjna wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Oznacza to, że płyta przetwarza energię w ciepło nie na płycie, lecz w dnie naczynia. Dzięki temu w przypadku płyty trudniej o poparzenie skóry.

Dodatkowo płyta indukcyjna jest wygodniejsza niż gazowa, ale wiąże się to z wyższym kosztem. No i płyty indykcyjne wymagają stosowania naczyń z metali ferromagnetycznych. Jeżeli masz dzieci to powinieneś zadbać o to, żeby było dla nich jak najbezpieczniej w domu. Płyta indukcyjna zabezpiecza się przed przegrzaniem i wykipieniem – często jest wyposażona w system automatycznego zagotowania, który doprowadza do szybkiego pogrzania danej potrawy, a potem samoczynnie zmniejsza moc płyty i grzeje na wolnym ogniu.

Kuchenka gazowa

Jeżeli jednak uważasz, że potrawy, które są gotowane na ogniu, po prostu smakują lepiej lub używasz palników do przypiekania niektórych potraw, a także uwielbiasz i nie masz zamiaru zmieniać swoich emaliowanych, aluminiowych garnków i szklanych naczyń to wybierz płytę gazową. Pamiętaj jednak o tym, że płyta gazowa powinna być wyposażona przerywacz płomienia i w zabezpieczenie przeciwpyłowe gazu (system odcina dopływ gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia) – dzięki temu praktycznie całkowicie eliminujesz ryzyko ulatniania się gazu podczas gotowania. Jeżeli chodzi o kuchenki gazowe, to pamiętaj o kilku ważnych informacjach, o których nie możesz zapomnieć: przede wszystkim nie obciążaj zbytnio palników, nie zdmuchuj palącego się gazu i nie demontuj kurków i palników. Przede wszystkim nie zalewaj palników ani wodą, ani żadnymi detergentami! Płytą gazową nie można również ogrzewać mieszkania czy szorować jej płytą drucianą lub zeskrobywać czegoś nożem.

Dodatkowo postawienie na rozgrzanych, ale wyłączonych palnikach, produktów łatwopalnych z pewnością spowoduje zapalenie się produktu i może mieć poważne konsekwencje.

Dodatkowe opcje

Płyty elektryczne Niektórzy wolą kupić najtańszą płytę, dostępną na rynku: to znaczy płytę z żeliwnymi palnikami elektrycznymi. Kosztują one około 400 złotych i niestety, ale nie mają praktycznie w ogóle zalet. Nie tylko charakteryzują się wysokimi kosztami eksploatacji (zużywają one ogromne ilości prądu!) i są dość niebezpieczne.

Dużo lepszą opcją będzie wydanie jednorazowo trochę większej ilości pieniędzy na płytę ceramiczną, gazową lub indukcyjną. Taka inwestycja zwróci się w przeciągu maksymalnie kilku lat. Płyta ceramiczna Płyta ceramiczna to płyta z płaską powierzchnią, pod którą ukryto grzałki. Nie tylko prezentuje się ona lepiej od gazowej, ale jest również bezpieczniejsza w użytkowaniu.

Nagrzewa się w krótkim czasie i kosztuje około 500-550 złotych (najtańszy model).

www.chwast.com.pl